Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse av webbplatsen som möjligt.
Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

x
Två personer utför uppgifter på avfallstationens sopstig

Rådgivning för grupper

På grund av ökade coronafall har vi tillsvidare avbrutit våra rådgivningsbesök, vårt deltagande i evenemang och mottagning av besökare till avfallscentralerna. Bokningen av rådgivningsbesök återupptas när de kan genomföras tryggt med tanke på våra kunders och vår egen personals hälsa.

Rosk'n Rolls avfallsrådgivning ger handledning i avfallssortering och avfallsminimering. Vi erbjuder rådgivningstillfällen och rådgivningsmaterial som skräddarsytts för olika målgrupper.

Rådgivningsbesök

Avfallsgänget

I Avfallsgänget finns nio handgjorda handdockor, bl.a. Patrik Papper och Mikael Mjölkburk. Med hjälp av dem diskuterar vi sorteringsfrågor, till exempel vad man ska göra med gamla kläder och varför man inte får slänga ett mobilbatteri i skräpkorgen. Barnen får delta i föreställningen.

Längd: 30–45 min.
För vem: förskolebarn, åk 1-2. 
Rekommenderad gruppstorlek: 10–25 barn

Sopmysteriet

Vi följer sopornas resa från köket till nyttoanvändning och behandlar även olika sätt att minska på avfallsmängden. Under lektionens gång får eleverna olika uppgifter att fundera över.

Längd: cirka 45 min.
För vem: 9–15-åringar
Rekommenderad gruppstorlek: 10–25 barn

Rastinfo

Ett informationsinslag om avfallshantering och sortering för lärare och skolans personal i samband med ett skolbesök.

Längd: 10-20 minuter

Sopstigen, Munka avfallscentral i Lojo eller Domargård avfallscentral i Borgå

På avfallscentralen går vi längs en stig med olika uppgifter, som behandlar avfallshantering, sortering och avfallsminimering.

Bekanta er med våra anvisningar på förhand för att få ut det mesta av besöket.

Ladda ner Sopstigsinformation för läraren - Västra Nyland (PDF)Östra Nyland (PDF)

Längd: 2 h
För vem: över 9-åringar
Rekommenderad gruppstorlek: 10–25

Föreläsning med avfallstema

En föreläsning för vuxna, som behandlar avfallshantering, sortering och avfallsminimering.

Längd: 45–90 min.

För vem: T.ex. boende- och hobbyföreningar, husbolagsmöten, små tillställningar och evenemang.

Besök på Munka avfallscentral i Lojo eller Domargård avfallscentral i Borgå

Kaffe-/teservering som följs av en föreläsning med avfallstema, som behandlar avfallshantering, sortering och avfallsminimering. Efter detta går vi runt och får en presentation av avfallscentralens område. Det är även möjligt att utföra uppgifter längs sopstigen på området.

Längd: 90 min.
För vem: Över 15-åringar
Rekommenderad gruppstorlek: 10–25

Material för eget bruk

Undervisningsmaterial för miljöfostran

Undervisningsmaterialet Otto och Ronja återvinner lämpar sig för årskurserna 1.-6. i grundskolan och innehåller rikligt med bildmaterial samt uppgifter på olika nivå. I början av varje uppgift finns information om vilket läroämne uppgiften lämpar sig för samt angett en riktgivande ålder. I mappen finns samlat material om avfallsminimering, sortering, farligt avfall och blandavfall. Mappens syfte är att stöda undervisningen med samband till hållbar utveckling.

För vem: 7- 12 åringar

Beställ mappen från neuvonta@rosknroll.fi  (1st/skola) eller använd det elektroniska materialet: Otto och Ronja återvinner (PDF)

Upp, ner, runt, dockteaterföreställning

Samarbetsprojektet mellan Lojo ungdomsverkstad Tuuma och Rosk'n Roll Oy Ab:s rådgivning har skapat dockteaterföreställningen Upp, ner, runt för barn. Teatern utmanar publiken att diskutera sitt konsumtionsbeteende och hur man kan förebygga uppkomsten av avfall.

Videon finns på YouTube: Upp, ner, runt -videon.

Längd: cirka 15 min.
För vem: 5–8-åringar.

Pysselverkstad

I pysselverkstaden tillverkas antingen 1) ett burkkägelspel av gamla konservburkar eller 2) en bläckfiskleksak av trikåtyg. Börja med att diskutera med barnen om vad avfall/skräp är och vad man borde göra med det. Tala om att många onödiga föremål inte hör hemma i soporna och hitta tillsammans på idéer för vad man kunde göra med gamla leksaker och kläder. Efter diskussionen pysslar man.

Längd: 45–60 min.
För vem: 5–8-åringar
Rekommenderad gruppstorlek: 10–25 barn

Anvisningar för pysselverkstaden

Låna avfallsgänget

I Avfallsgänget finns nio handgjorda handdockor, bl.a. Patrik Papper och Mikael Mjölkburk. Med hjälp av dem kan man diskuterar sorteringsfrågor, till exempel vad man ska göra med gamla kläder och varför man inte får slänga ett mobilbatteri i skräpkorgen. Avfallsgänget lånas ut till skolor och daghem enligt tillgänglighet. Kontakta oss via e-post neuvonta@rosknroll.fi för mera information och för att komma överens om utlåning.

Lånetid: 1 vecka

Mer information och kontakt:

neuvonta@rosknroll.fi 

Miljöutbildare Linnea Skogberg (västra Nyland) tfn 020 637 7032

Miljöutbildare Sabina Lindström (östra Nyland) tfn 020 637 7088

Miljöutbildare Rakel Allén (östra Nyland) tfn 020 637 7014