
Kompostering
Genom kompostering omvandlas bioavfall med hjälp av mikrober till näringsrik mull. Kompostering på den egna gården är ett miljövänligt och förmånligt sätt att utnyttja bioavfall. På så sätt får du bra, näringsrik mull för din trädgård.
Kompostering i korthet
För att en kompost ska fungera behövs
- mikrober
- syre
- fukt
- näringsämnen.
De viktigaste näringsämnena är kväve och kol. Olika material har olika halter av kol och kväve. Kompostens funktion säkerställs genom att kompostera olika typer av avfall. Till exempel innehåller torrt trädgårdsavfall, löv, halm, torv, trädbark och strö rikligt med kol men bara lite kväve. Kväve finns till exempel i färskt gräs och matavfall.
För kompostering behövs förutom bioavfall även strömaterial. När man regelbundet täcker bioavfallet med strö ökar kompostens luftighet, fukten i avfallet binds och lukten och antalet flugor minskar.
Kompostbehållare
Kompostering av matavfall är endast tillåtet i en försluten, värmeisolerad kompostbehållare som är försedd med tättslutande lock och botten.
Trädgårdsavfall kan komposteras utan en egentlig kompostbehållare. För kompostering av trädgårdsavfall rekommenderas ett ramverk.
För kompostering lämpar sig
- matrester
- frukt-, grönsaks- och äggskal
- kaffefilter och tepåsar
- äggkartonger
- hushållspapper och servetter
- blomjord och växtdelar
För kompostering lämpar sig inte
- ämnen som inte förmultnar, så som cigarrettfimpar, aska och kalk samt dammsugarpåsar
Läs mera Komposteringsguide
Luktfritt dass till sommarstugan - anläggning och efterkompostering (pdf)