Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse av webbplatsen som möjligt.
Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

x
Bioavfallskärl och sortering av bioavfall i kökets avfallsskåp

Separatinsamling av bioavfall eller kompostering

De som bor i egnahemshus rekommenderas kompostera sitt bioavfall i en värmeisolerad kompostbehållare på den egna tomten.

Läs om kompostering

De som bor i egnahemshus kan också ansluta sig till separatinsamlingen av bioavfall till exempel tillsammans med  en granne.
Höghus- och radhusfastigheter ska enligt avfallshanteringsföreskrifterna sortera och samla in bioavfall om det finns minst fem lägenheter. Skyldigheten för separat insamling av avfall gäller inte fastigheter i glesbygden.

Hantera bioavfall hemma i köket

Minimera fuktighet och för bioavfallet ut till insamlingskärlet tillräckligt ofta. På det sättet undviker du odörer och nedisning, samtidigt som soppåsen hålls bättre hel. 

Biojaete kuvasarja leveaempi

1. Häll bort överflödig vätska från bioavfallet.

2. Låt filterpåsen torka innan du lägger den i bioavfallet.

3. Använd strömaterial (bitar av äggkartong eller tidningspappersremsor) på bioavfallspåsens botten.

4. Förvara bioavfallet luftigt i köket, stäng inte om med lock. En stadig papperspåse kan läggas som sådan i avfallsvagnen.

Bioavfallskärl

Kärlalternativen för separat insamling av bioavfall är kärl med en volym på 140 eller 240 liter.

Kärlens mått:

  • 140 liters kärl (bredd 48 cm, djup 55 cm, höjd 106,5 cm)
  • 240 liters kärl (bredd 58 cm, djup 72,5 cm, höjd 107 cm)

I höghus och radhus används förutom kärl som kan flyttas för hand även bl.a. djupuppsamlingsbehållare. Avfallskärlet som flyttas för hand kan behändigt hyras hos Rosk'n Roll eller köpas i en järnaffär.

På fastigheternas avfallskärl måste avfallstyperna märkas ut med avfallstypens identifieringsfärg, så att avfallskärlet antingen har denna färg eller en dekal som anger avfallstypen. Identifieringsfärgen för bioavfall är brun. Dekaler kan beställas hos vår kundservice asiakaspalvelu@rosknroll.fi.

Placering av bioavfallskärl

Bioavfallskärlen ska placeras så att de enkelt kan flyttas. Det är bra om avfallsbilen obehindrat kan komma till ett avstånd på 5 meter från avfallskärlet. En flyttavgift i enlighet med avfallstaxan tas ut för avfallskärl som ligger längre bort.

Tömning av bioavfallskärl

Bioavfallskärl som flyttas för hand ska enligt avfallshanteringsföreskrifterna tömmas en gång i veckan under sommaren (1.5-30.9) och minst en gång på två veckor under vintern (1.10-30.4). Underjordsbehållare ska tömmas minst en gång på två veckor.

Tvätt av bioavfallskärl

Fastighetsinnehavaren ska sköta om insamlingsredskapens service, underhåll och rengöring.
I tömningspriset för bioavfallskärl som flyttas för hand och som används kontinuerligt ingår två tvättar om året. Kärlen tvättas i en tvättbil i samband med tömningen.

 

Så här viker du en dagstidning til en bioavfallspåse (pdf)