Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse av webbplatsen som möjligt.
Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

x
Omakotitalon jatehuolto 777x255.jpg

Avfallshantering i egnahemshus och fritidsbostäder

Det finns tre sätt för hem, både stadigvarande och fritidsboende, att ansluta sig till avfallshanteringen: 1) ett eget avfallskärl på egen gård, 2) gemensamt kärl för grannarna och 3) blandavfallspunktsservice.  

Ett avfallskärl på egen gård

Den vanligaste lösningen är att ställa ett blandavfallskärl på gården och beställa tömningen av Rosk'n Roll. Du kan köpa avfallskärlet så att du äger det, men ett bra alternativ är att hyra kärlet av Rosk'n Roll. Då byter vi ut kärlet mot ett nytt t.ex. om det går sönder.  

I stället för ett blandavfallskärl tillhandahåller vi på de flesta av våra områden en flerfackstjänst, där vi levererar två kärl till kundens gård. I nyttoavfallskärlet med fyra fack sorteras kartong, metall, glas- och plastförpackningar. Utöver nyttoavfallskärlet får kunderna efter eget val antingen ett kärl med två fack för bio- och blandavfall eller bara ett blandavfallskärl. Genom att bestämma lämpliga kärlstorlekar och tömningsintervaller kan du skräddarsy tjänsten enligt behoven i ditt hushåll.

Gemensamt avfallskärl för grannarna

Två eller flera hushåll som ligger nära varandra eller t.ex. väglag kan skaffa ett avfallskärl som används gemensamt. Det är ett behändigt sätt att ansluta sig till avfallshanteringen. Det är ofta också det förmånligaste alternativet. I samma sammanslutning kan finnas både stadigvarande bostäder och fritidsbostäder. Till det gemensamma avfallskärlet utses en ansvarsperson och räkningen delas upp på ett sätt som användarna kommer överens om med varandra.  

Det är också möjligt att ta gemensamma avfallskärl för insamling av sorterat nyttoavfall, till exempel för bioavfall eller förpackningsplast. Flerfackskärlet kan också vara gemensamt med grannen.

Blandavfallspunktservice

Blandavfallspunktservicen är främst ett alternativ för glesbygder eller för fastigheter från vilka det är svårt att transportera avfallet till exempel på grund av dåliga vägförbindelser. Blandavfallspunkten används av flera hushåll, och den är endast avsedd för soppåsar från hushåll som betalar en månadsavgift för användningen av blandavfallspunkten.   

Blandavfallspunkternas kunder får en lista över blandavfallspunkter inom området från vår kundtjänst.

Läs mera
Välkommen som kund till avfallshantering

Välkommen som kund till flerfackstjänsten

Välkommen som kund, eget sopkärl för blandavfall på gården

Välkommen som kund, gemensamt kärl med grannen

Välkommen att använda en blandavfallspunkt

Kontakta vår kundtjänst, när du vill ansluta dig till avfallshanteringen eller göra ändringar i dina avfallsservicetjänster: